FAQ Covid-19

Veelgestelde vragen - Covid-19

Beste reiziger,

Hieronder beantwoorden wij de meest gestelde vragen rondom de gevolgen van het Covid-19-virus.

Ik heb een vakantie geboekt en wil niet meer op vakantie vanwege de geldende maatregelen op de bestemming of in Nederland. Kan ik mijn vakantie omboeken of annuleren?
Je kunt altijd jouw vakantie omboeken of annuleren maar in dat geval gelden de reguliere voorwaarden. Op dit moment zijn er geen redenen waardoor vakanties kosteloos geannuleerd of omgeboekt kunnen worden. De vakantie kan immers nog worden uitgevoerd.

Moet ik mij in het buitenland laten testen voordat ik terugkeer naar Nederland?

Vanaf 23 maart 2022 hebben reizigers uit landen buiten de EU/Schengen geen negatieve testuitslag meer nodig voor hun reis naar Nederland. Bij het terugreizen naar Nederland vanuit een bestemming binnen de EU/Schengen met kleurcode geel of oranje, hebben alle reizigers een coronabewijs nodig. Dit kan een vaccinatie-, herstel-, of testbewijs zijn. Deze verplichting geldt ook bij het reizen vanuit Bonaire en Curaçao.

Jouw reisleid(st)er ter plaatse zal je informeren over de testmogelijkheden.

Wat gebeurt er als ik positief test voorafgaand aan mijn terugvlucht?

Voor alle bestemmingen geldt momenteel geen testverplichting voorafgaand aan je terugreis naar Nederland. Mocht een bestemming de kleurcode geel of oranje krijgen lichten wij hieronder graag puntsgewijs toe wat er gebeurt wanneer je voorafgaand aan je terugvlucht positief test.

- Wanneer blijkt dat jij positief test, dan vragen wij je dit direct te melden bij onze reisleiding ter plaatse.
- Daarna moet je contact opnemen met je reisverzekering. Wij adviseren iedereen dringend om een goede reisverzekering af te sluiten. Wanneer je naar een land afreist met een oranje reisadvies, is het belangrijk dat je ook checkt of je reisverzekering in dat geval de kosten dekt. Je reisverzekering is je eerste aanspreekpunt voor het vergoeden van bijkomende kosten zoals de extra hotelovernachtingen en de gewijzigde terugvlucht. Het is mogelijk dat je verzekering van je vraagt om eerst de kosten zelf voor te schieten, waarna het bedrag later wordt terugbetaald. Je kunt dit checken in de polisvoorwaarden van jouw verzekering.
- Wanneer je geen reisverzekering hebt of wanneer jouw reisverzekering bepaalde kosten niet vergoedt en je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd was bij vertrek uit Nederland, dan zullen wij de kosten voor de positief geteste reiziger vergoeden. Wanneer je niet volledig gevaccineerd bent bij vertrek uit Nederland, vergoeden wij de kosten niet.
- Wanneer je in quarantaine moet, gelden de lokale regels rondom jouw quarantaineverblijf en de lokale regels om jezelf opnieuw te laten testen. Vanuit Crusj hebben wij hier geen enkele invloed op.
- Ongeacht het wel of niet vergoeden van kosten, staan wij je altijd bij met raad en daad en regelen wij de gewijzigde terugvlucht voor jou. Onze reisleiding helpt je hierbij.
- Wij kunnen je geen concrete toezegging doen over het moment waarop je weer naar huis kunt vliegen. We bekijken samen met jou welke vluchten mogelijk zijn. Wanneer Crusj de kosten van de terugvlucht betaalt, zal de prijs van de vlucht meespelen in de uiteindelijke keuze.

Betaalt Crusj het quarantainehotel en de gewijzigde terugvlucht voor mij, na een positieve testuitslag?

Je reisverzekering vergoedt deze extra kosten. Daarom raden we je aan om een goede reisverzekering af te sluiten.

Wij zullen je helpen bij het regelen van een alternatieve terugvlucht. We bekijken samen met jou welke vluchten mogelijk zijn. Dit zal ook altijd in overleg met de verzekering gaan.

Quarantainehotel – belangrijke informatie
Als je in een quarantainehotel moet verblijven, dan bepaalt de overheid in dat land waar je verblijft. Houd er rekening mee dat Crusj daar geen invloed op heeft.

De Nederlandse overheid stelt plotseling een geldig vaccinatiebewijs, een herstelbewijs en/of een negatieve testuitslag verplicht bij terugkomst in Nederland. Wat zijn de consequenties als ik die niet kan of wil tonen?
Je bent er als reiziger zelf verantwoordelijk voor dat je voldoet aan de geldende toelatingseisen rondom jouw vakantie. Wanneer je een vakantie hebt geboekt en Nederland stelt ineens een geldig vaccinatiebewijs, een geldig herstelbewijs of een negatieve testuitslag verplicht, en jij bent niet in de gelegenheid deze te tonen, dan zijn de mogelijke kosten die daaruit voortvloeien voor jouw eigen rekening. Dit geldt ook als een Nederland bijvoorbeeld een ‘2G-maatregel’ invoert. Wanneer je jouw reis om deze reden wilt annuleren, kan dat niet kosteloos maar gelden onze standaard annuleringsvoorwaarden. Deze vind je terug op onze algemene voorwaarden pagina.

Mijn vakantiebestemming stelt plotseling een geldig vaccinatiebewijs, een herstelbewijs en/of een negatieve testuitslag verplicht. Wat zijn de consequenties als ik die niet kan of wil tonen?
Je bent er als reiziger zelf verantwoordelijk voor dat je voldoet aan de geldende toelatingseisen van jouw vakantiebestemming. Wanneer je een vakantie hebt geboekt en het land stelt ineens een geldig vaccinatiebewijs, een geldig herstelbewijs of een negatieve testuitslag verplicht, en jij bent niet in de gelegenheid deze te tonen, dan zijn de mogelijke kosten die daaruit voortvloeien voor jouw eigen rekening. Dit geldt ook als een land bijvoorbeeld een ‘2G-maatregel’ invoert. Wanneer je jouw reis om deze reden wilt annuleren, kan dat niet kosteloos maar gelden onze standaard annuleringsvoorwaarden. Deze vind je terug op onze algemene voorwaarden pagina.

Ik heb een vakantie geboekt en denk dat die door de Covid-19-maatregelen niet door kan gaan. Is het verstandig om zelf te annuleren?
Als jouw vakantie inderdaad niet kan doorgaan, dan zullen wij als reisorganisator jouw vakantie annuleren en betaal je géén annuleringskosten. Als je zelf annuleert, betaal je wél annuleringskosten. Het is dus vrijwel altijd verstandiger om niet zelf te annuleren. Er zijn uitzonderingen denkbaar waardoor het voor jou toch verstandiger kan zijn om zelf te annuleren, bijvoorbeeld wanneer je een beroep kunt doen op je annuleringsverzekering vanwege ziekte. Of wanneer je in geen geval meer op vakantie wilt gaan, ook niet als jouw vakantie wel door blijkt te kunnen gaan. In dat geval zullen je annuleringskosten nu lager uitvallen dan als je tot het laatste moment wacht met zelf annuleren.

Ik ben positief getest, kan ik mijn reis nog omboeken?
Als jij positief test, kan je niet reizen. Wij adviseren je in dit geval contact op te nemen met je reisverzekeraar (annuleringsverzekering) om de mogelijkheden te bespreken. Mocht het zo zijn dat je geen annuleringsverzekering hebt afgesloten of dat deze onvoldoende dekking biedt, neem dan zo snel mogelijk contact op met ons via telefoonnummer 085 - 0043 015.

Kan ik een boeking maken naar een bestemming met een oranje reisadvies?
Ja, je kunt op elk moment een boeking maken naar een bestemming met een oranje reisadvies. Reizen naar oranje bestemmingen worden in principe niet door ons geannuleerd. Mocht dat onverhoopt door onvoorziene omstandigheden toch gebeuren, dan hoor je dit uiterlijk twee weken voor jouw vertrekdatum.

Mogen wij bij een oranje reisadvies vakanties aanbieden naar dat land?
Ja, dat mag. De overheid geeft op haar eigen website aan reisorganisaties zelf het antwoord:
‘Het is aan de klant om zelf een keuze te maken. U wijst de klant wel op de risico’s en het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl.’

Wat gebeurt er als ik een vakantie heb geboekt naar een bestemming met een geel reisadvies en de kleur wijzigt in oranje?
Vakanties naar landen of gebieden waarvan het reisadvies oranje wordt, gaan wat Crusj betreft gewoon door. Wanneer wij de reis toch annuleren, laten we je dit uiterlijk twee weken voor vertrek weten.
Wanneer wij de reis niet annuleren, heb je drie keuzes.
- Je kunt alsnog op vakantie gaan;
- Je kunt jouw singlereis omboeken naar een andere bestemming of datum;
- Je kunt je singlereis kosteloos annuleren. Je ontvangt dan binnen 2 weken je (aan)betaling terug op je bankrekening.

Wanneer je besluit om gewoon op vakantie te gaan, hoef je niets te doen. Wanneer je wilt omboeken of annuleren, neem dan contact op met ons via 085 – 0043 015. Het omboeken gebeurt op basis van de actuele prijs van de nieuwe reis op onze website. Wanneer deze hoger uitvalt dan de oorspronkelijke reissom betaal je het verschil bij. Wanneer de nieuwe prijs lager uitkomt, krijg je het verschil van ons terug.

Wil je je vakantie annuleren? Neem dan vanaf 2 weken voor vertrek telefonisch contact met ons op. Wil je graag eerder dan 2 weken voor vertrek annuleren? Dan zijn de reguliere annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Wanneer wij de reis annuleren, heb je twee keuzes.
- Je kunt jouw singlereis omboeken naar een andere bestemming of datum;
- Je kunt je singlereis kosteloos annuleren. Je ontvangt dan binnen 2 weken je (aan)betaling terug op je bankrekening.

Het omboeken gebeurt op basis van de actuele prijs van de nieuwe reis op onze website. Wanneer deze hoger uitvalt dan de oorspronkelijke reissom betaal je het verschil bij. Wanneer de nieuwe prijs lager uitkomt, krijg je het verschil van ons terug.

Ik heb een vakantie geboekt; wanneer moet ik het restbedrag betalen?
Bij een groen, geel en oranje reisadvies houden wij de reguliere betaaltermijn van het restbedrag van vier weken voor vertrek aan.

Is het verstandig om een reis- of annuleringsverzekering af te sluiten vanwege het Covid-19-virus?
Wij raden altijd aan om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten, ongeacht de situatie. Wel is het zo dat elke verzekering anders in elkaar zit, dus je moet de polisvoorwaarden vooraf goed checken om zeker te weten wat wel en niet wordt vergoed. Ook raden wij je aan om te checken wat jouw ziektekostenverzekering precies dekt. Het is goed om te weten dat het Calamiteitenfonds in geval van ziektes als het Covid-19-virus geen dekking verleent.

Wat gebeurt er als ik een nieuwe vakantie boek, en door het Covid-19-virus de nieuwe vakantie alsnog niet doorgaat?
Dankzij de Geld Terug Garantie garanderen wij dat je je geld terug krijgt wanneer wij genoodzaakt zijn om jouw vakantie te annuleren wegens een aangepast reisadvies of bij onvoldoende deelnemers. Een annulering wegens een aangepast reisadvies of onvoldoende deelnemers vindt kort voor vertrek plaats. Wij nemen via e-mail contact met je op wanneer jouw reis geannuleerd is. Je hoeft dus geen contact met ons hierover op te nemen.

Belangrijk: Omdat het Covid-19-virus een risico vormt, gelden er in alle vakantielanden voorzorgsmaatregelen om het Covid-19-virus tegen te gaan. Lees je daarom voor vertrek goed in over het reisadvies van jouw vakantiebestemming. Op Nederland Wereldwijd vind je alle benodigde informatie over jouw bestemming.