FAQ Covid-19

Veelgestelde vragen - Covid-19

Beste reiziger,

Hieronder beantwoorden wij de meest gestelde vragen rondom de gevolgen van het Covid-19-virus.

Ik heb een vakantie geboekt bij Crusj; gaat de reis door?

In opvolging van de nieuwe maatregelen ingesteld door de overheid heeft Crusj besloten om alle geboekte vakanties met een vertrekdatum tot en met 15 maart 2021 te annuleren.

Waarom betaal ik een bijdrage aan de SGR bij het boeken van een vakantie?

De SGR-bijdrage is een heffing die Crusj als SGR-deelnemer in rekening moet brengen aan alle klanten die een nieuwe boeking bij Crusj maken. Door alle financiële verplichtingen die de SGR is aangegaan, is een publieksbijdrage helaas onvermijdelijk geworden. Voorbeelden van deze financiële verplichtingen zijn de garanties op vouchers, terugbetaling na 12 maanden in plaats van 14 dagen bij annulering van de reis, het voucherfonds en een toename van schaderisico’s. De heffing bedraagt € 5,- per persoon.

Is het verstandig om een reis- of annuleringsverzekering af te sluiten vanwege het Covid-19-virus?

Wij raden altijd aan om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten, ongeacht de situatie. Wel is het zo dat elke verzekering anders in elkaar zit, dus je moet de polisvoorwaarden vooraf goed checken om zeker te weten wat wel en niet wordt vergoed. Ook raden wij je aan om te checken wat jouw ziektekostenverzekering precies dekt. Het is goed om te weten dat het Calamiteitenfonds in geval van ziektes als het Covid-19-virus geen dekking verleent. Op basis van de Wet op de Reisovereenkomst vergoedt ook de touroperator geen kosten ná de oorspronkelijke terugreisdatum, mocht je in je hotel in quarantaine worden geplaatst. Daarnaast zijn wij als touroperator en airline niet verantwoordelijk voor het regelen en betalen van je nieuwe terugvlucht als je door quarantaine jouw oorspronkelijk geboekte terugvlucht mist. We zijn wél verplicht om je in een situatie als deze bij te staan en te ondersteunen en dat zullen wij ook doen. Daarnaast helpen wij je, waar mogelijk, om je terugvlucht zo goedkoop mogelijk te regelen.

Wat gebeurt er als ik met het tegoed op mijn voucher een nieuwe vakantie boek in de komende zomer, en door het Covid-19-virus de nieuwe vakantie alsnog niet doorgaat?

Dankzij de Geld Terug Garantie garanderen wij dat je je geld terug krijgt wanneer wij genoodzaakt zijn om jouw vakantie te annuleren wegens een aangepast reisadvies of bij onvoldoende deelnemers. Dit geldt ook als je (deels) betaald hebt met een voucher. Een annulering wegens een aangepast reisadvies of onvoldoende deelnemers vindt kort voor vertrek plaats. Wij nemen via e-mail contact met je op wanneer jouw reis geannuleerd is. Je hoeft dus geen contact met ons hierover op te nemen.

Ik heb een vakantie geboekt en denk dat die door de Covid-19-maatregelen niet door kan gaan. Is het verstandig om zelf te annuleren?

Als jouw vakantie inderdaad niet kan doorgaan, dan zullen wij als reisorganisator jouw vakantie annuleren en betaal je géén annuleringskosten. Als je zelf annuleert, betaal je wél annuleringskosten. Het is dus vrijwel altijd verstandiger om niet zelf te annuleren. Er zijn uitzonderingen denkbaar waardoor het voor jou toch verstandiger kan zijn om zelf te annuleren, bijvoorbeeld wanneer je een beroep kunt doen op je annuleringsverzekering vanwege ziekte. Of wanneer je in geen geval meer op vakantie wilt gaan, ook niet als jouw vakantie wel door blijkt te kunnen gaan. In dat geval zullen je annuleringskosten nu lager uitvallen dan als je tot het laatste moment wacht met zelf annuleren.

Ik wil of kan geen andere reis maken, wanneer krijg ik mijn geld terug?

Wanneer je uiteindelijk besluit geen gebruik te maken van de reisvoucher, dan betalen wij jou het (restant)bedrag van de reisvoucher terug. In overeenstemming met het beleid van de ACM moet Crusj het (restant)bedrag uiterlijk aan het eind van de SGR-dekkingstermijn van één jaar na uitgifte terugbetalen, maar niet eerder dan na 6 maanden na de uitgifte van de voucher. Hiermee blijft jouw recht op geld terug bestaan maar ontvang je de terugbetaling op een later tijdstip, uiterlijk één jaar na de uitgiftedatum van de reisvoucher.

Omdat het nog geruime tijd zal duren voordat we in staat zijn de terugbetaling daadwerkelijk te doen, adviseren wij jouw vooralsnog de reisvoucher wel te accepteren. Indien je de reisvoucher namelijk niet accepteert, loop je gedurende al die tijd als klant het risico dat je jouw geld kwijtraakt als Crusj onverhoopt ophoudt te bestaan. Als je echter kiest voor een reisvoucher waarvoor SGR-dekking geldt – mits afgegeven vóór de datum die daartoe wordt bepaald door SGR – dan bestaat dat risico niet. De reisvouchers worden dan namelijk gegarandeerd door de SGR en kunnen eveneens aan het einde van de geldigheidsduur worden omgezet in een terugbetaling. Alle voorwaarden kan je nalezen op www.sgr.nl.

Wordt de reisvoucher wettelijk geaccepteerd?

We realiseren ons dat wij – onder normale omstandigheden – bij een annulering door de reisorganisator van een pakketreis het bedrag dat jij daarvoor al hebt betaald, moeten terugbetalen. Je hebt wettelijk het recht om te vragen om een terugbetaling als je de voucher niet accepteert. De huidige situatie is echter zo uitzonderlijk dat wij je verzoeken de reisvoucher te accepteren. Wij voelen ons als reisorganisatie hierin gesteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de ACM, die eerder hebben aangeraden om de reisvoucher te accepteren.

Tot wanneer is het tegoed van mijn geannuleerde reis via de reisvoucher geldig?

Met het tegoed van jouw geannuleerde reis kan je tot uiterlijk één (1) jaar na uitgifte van de voucher een nieuwe boeking maken. De voucher geldt voor alle type vakanties. De vertrekdatum van jouw nieuwe vakantie moet uiterlijk plaatsvinden op 31 oktober 2021. Alle verdere voorwaarden van de voucher vind je op: Voorwaarden Crusj Reisvoucher.

Wanneer ontvang ik de fysieke Crusj reisvoucher waarmee ik een nieuwe vakantie kan boeken?

Alle klanten die een Crusj reisvoucher moeten ontvangen met vertrekdatum, hebben hier inmiddels een e-mail over ontvangen. Heb je hier recht op maar de e-mail nog niet gezien, dan raden wij je aan om de ‘ongewenste e-mail’ map te controleren. Het is mogelijk dat deze hierin terecht is gekomen. Meer informatie over het gebruik van de voucher is hierin ook terug te vinden.

Ik heb een vakantie geboekt met vertrekdatum later dit jaar maar ik wil liever niet op vakantie; kan ik een reisvoucher krijgen?

Nee, helaas is dit niet mogelijk. Je kunt altijd je vakantie zelf annuleren maar wij hanteren in dat geval de reguliere annuleringsvoorwaarden.

Ik heb meerdere vakanties bij Crusj geboekt; mag ik het tegoed van de reisvoucher gebruiken voor de restbetaling van een geboekte vakantie later dit jaar?

Ja, uiteraard is dit toegestaan.

Ik heb met mijn tegoed op de reisvoucher een nieuwe vakantie geboekt en krijg nu een mail voor een aanbetaling waarbij dit aanbetalingsbedrag lager ligt dan mijn tegoed; wat moet ik doen?

Je hoeft niets te doen. Dit is een automatisch gestuurde mail en deze kun je als niet-verzonden beschouwen. Wanneer het aanbetalingsbedrag hoger ligt dan het tegoed op jouw reisvoucher, moet je het verschil aan ons betalen.

Gelden er in het algemeen extra maatregelen vanwege het Covid-19-virus?

We volgen de richtlijnen van de World Health Organization (WHO) en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). In het algemeen krijgt iedereen het advies om goed op de algemene hygiëne te letten: was handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van de elleboog en gebruik papieren zakdoeken. Heb je griepverschijnselen of een van de Covid-19-symptomen (koorts, hoesten, ademhalingsproblemen) en ben je mogelijk in contact geweest met iemand die het Covid-19-virus kan hebben? Neem dan voor de zekerheid contact op met de GGD.

Op jouw bestemming zijn de genomen maatregelen afhankelijk van de daar geldende lokale regels. Wij informeren je uiterlijk één week voor vertrek over de genomen maatregelen ter plaatse.