FAQ PCR-test

Om veilig op singlereis te gaan is het voor veel bestemmingen verplicht om een PCR-test af te laten nemen kort voor vertrek. De PCR-test (Polymerase Chain Reaction) wordt heel snel, eenvoudig en pijnloos afgenomen. De test moet vóór vertrek worden afgenomen. Het resultaat moet uiteraard negatief zijn, wat je tijdens de reis moet kunnen aantonen via een geprinte gezondheidsverklaring. Wanneer je volledig ingeënt bent, hoef je voor sommige landen geen PCR-test te doen. Wat exact de regels zijn voor jouw vakantiebestemming laten we je circa 2 weken voor vertrek weten.

Wat is een PCR-test?

Bij een PCR-test wordt gekeken of er genetisch materiaal (RNA) van het COVID-19 virus in de neus- of keelholte zit. Na afname van de test ontvang je de volgende dag de uitslag met gezondheidsverklaring.

Kan ik me ook laten testen via de GGD en wat is het verschil?

De GGD neemt alleen een test af als je klachten hebt. Daarnaast geeft de GGD geen geldige gezondheidsverklaring uit die je nodig hebt om te reizen naar onze vakantiebestemmingen.

Wanneer ontvang ik de informatie over mijn PCR-test

Ongeveer 2 weken voor vertrek zullen we je een mail sturen met alle informatie over het afnemen van de PCR-test. Je ontvangt dan een link waarbij je op één van de testlocaties van HealthCheckCenter een afspraak kan maken. De kosten voor de PCR-test via HealthCheckCenter zijn circa € 40. Je kunt er ook voor kiezen om je via een andere organisatie te laten testen.

Waar kan ik me laten testen?

In samenwerking met HealthCheckCenter kun je je op een groot aantal locaties in Nederland laten testen. Deze laboratoria zijn goedgekeurd door het RIVM en de lokale autoriteiten hebben de gezondheidsverklaring erkend.

Hoe gaat het met de terugreis?

Voor je terugvlucht naar Nederland heb je vanuit sommige landen een gezondheidsverklaring nodig waarop een negatieve uitslag vermeld staat. De test moet maximaal 72 uur vóór de geplande aankomst in Nederland afgenomen worden. De verklaring moet getoond kunnen worden voor het boarden van het vliegtuig. We zullen je voor vertrek informeren over de mogelijkheden voor testen op jouw vakantiebestemming. Het is je eigen verantwoordelijkheid om de test op tijd te reserveren en af te laten nemen.

Testen ook ná vakantie is belangrijk!

Kom je terug van vakantie, dan raden wij je aan om op dag twee en op dag vijf een zelftest te doen of bij de GGD langs te gaan.

Heb je meer vragen over de PCR-test? We verwijzen je graag door naar www.healthcheckcenter.nl/veelgesteldevragen.

Disclaimer: De reiziger is te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het (tijdig) verkrijgen van de juiste gezondheids- en reisdocumenten die gelden voor het land van vertrek en het land van bestemming. Reizigers dragen zelf de verantwoordelijkheid om zich op de hoogte te stellen van actuele vereisten die het land van aankomst stelt inzake COVID-19. De reiziger is er zelf voor verantwoordelijk zich – wanneer dit is vereist – tijdig te laten testen op een COVID-19 besmetting (PCR-test) en moet in sommige gevallen in het bezit zijn van een gezondheidsverklaring met een negatief COVID-19 testresultaat.