Claire's ervaringen met Crusj

20-07-2017

Claire is al twee keer met Crusj mee geweest op singlereis (Portugal en Zakynthos). In september gaat ze voor de derde keer mee naar Sicilië. Wij zijn uiteraard benieuwd waarom Claire voor Crusj heeft gekozen en hoe de reizen zijn bevallen!

... Lees meer

Ging je voorheen al solo op reis. Zo ja, hoe was dat?

Ik ben in 2014 de eerste keer solo op reis gegaan. Ik ging toen naar Zuid-Afrika, waar ik een maand vrijwilligerswerk heb verricht op een kindercrèche en bij een vakantieproject voor kinderen in een township bij Port Elizabeth.

Dat was natuurlijk een mooie en bijzondere ervaring. Zuid-Afrika is een prachtig land, met hartelijke mensen, mooie natuur, veel dieren, cultuur, geschiedenis…..heel divers! Het alleen reizen beviel me op zich prima en ter plekke waren er natuurlijk meer vrijwilligers, waar ik een huis mee deelde, dus echt alleen was ik natuurlijk niet. In de weekenden was ik vrij, maar dan miste ik af en toe wel gelijkgestemden om samen mee op pad te gaan en het land te ontdekken.

Wanneer maakte je de eerste georganiseerde singlereis en waar ging je naartoe?

In september 2016 ging ik de eerste keer op singlereis; met Crusj een weekje naar Portimão in Portugal.

Wat was je reden om deze reis te boeken?

Nadat ik jaren mijn vrije tijd (en vakantiegeld) aan klussen en verbouwen besteed had, werd het weer eens tijd om op vakantie te gaan. Buiten de reis naar Zuid-Afrika en af een toe een weekendje weg, was ik al lang niet meer ‘echt’ op vakantie geweest; een weekje, zon, zee, strand en leuke dingen doen.

Maar dan komt de vraag: Met wie? Vrienden en vriendinnen willen nog wel eens een weekendje weg, maar een week vakantie brengen ze door met hun partner of gezin.

Ik was net op mijn nieuwe werkplek begonnen en had het met mijn nieuwe collega’s over vakantieplannen. Toen vertelde een collega dat zij, toen zij single was, vaak op singlereis was geweest. Ik had er nooit eerder over nagedacht, maar besloot na haar enthousiaste verhalen eens op zoek te gaan.

Voor een eerste keer wilde ik niet heel ver en lang op reis, maar gewoon een weekje weg binnen Europa. Na een avond zoeken op internet kwam ik bij Crusj uit en deze organisatie sprak me meteen aan. Ik was nog nooit in Portugal geweest en het activiteitenprogramma van deze reis sprak me erg aan, dus het werd Portimão.

Hoe vond je het?

Natuurlijk is zo’n eerste keer altijd spannend, maar al direct op Schiphol voelde het vertrouwd met de groep. Iedereen zit natuurlijk in hetzelfde schuitje, dat maakt het ook makkelijker. Er werden leuke activiteiten geregeld door onze reisleidster, zoals een boottocht of jeepsafari. Elke avond regelde zij ook een gezamenlijk diner. Zo kom je op de beste plekjes, die je normaalgesproken misschien niet vindt.

Ik had verwacht dat ik best nog veel momenten alleen zou doorbrengen, maar ik ben eigenlijk geen moment alleen geweest. Als je niet mee ging met de activiteit van die dag, was er altijd wel een groepje waar je kon aansluiten om iets anders te gaan doen of om gewoon lekker te relaxen op het strand. Na het eten waren er ook altijd wel mensen die nog een terrasje wilden pakken of wilden gaan stappen, dus het was een ontzettend leuke en gezellige week.

Afgelopen juni ben ik weer met Crusj op reis geweest, deze keer naar Zakynthos, Griekenland. Ook dit was weer een geweldige reis. Met 25 man deze keer een wat kleinere groep, maar zeker even leuk als vorig jaar. Hier hebben we weer veel leuke activiteiten gedaan; weer een boottocht en een jeepsafari, maar ook een eilandtour, paardrijden en een leuke beachclub bezocht. Ook hier regelde onze reisleidster alles weer tot in de puntjes. Crusj maakt het concept ‘Meeting Friends’ absoluut waar: je gaat alleen en komt terug met een leuke vriendengroep. Momenteel wordt er onderling nog volop geappt en worden honderden foto’s gedeeld.

Wat was tijdens de reis een grote verademing?

Vooraf maak je je toch soms zorgen of de groep wel leuk is, of het wel klikt, maar die zorgen vielen meteen de eerste dag al weg. Het voelde gelukkig meteen alsof ik op vakantie was met een groep vrienden. Je leert elkaar heel snel kennen en het lijkt na een paar dagen alsof je elkaar al veel langer kent.

En waar heb je je van te voren op verkeken?

Ik ben er zonder al te veel verwachtingen ingestapt, dat is misschien ook het beste. Ik kan niet zeggen dat ik me ergens op verkeken heb, het is mij gewoon hartstikke goed bevallen! De groep was erg groot, 40 man. Sommige reisgenoten vonden dit erg veel, maar wat mij betreft: hoe meer, hoe beter.

Welke tip had je graag op voorhand van iemand gekregen?

Had iemand me maar eerder verteld hoe leuk dit is! Ik vertel nu zelf wel aan iedereen die het horen wil wat een leuke ervaring een singlereis is; zet alle twijfels aan de kant en doe het gewoon!

Mijn vierde singlereis is dus ook al geboekt; 14 september vertrek ik met Crusj naar Sicilië. Spannend vind ik het al lang niet meer. Ik heb er ontzettend veel zin in; een mooi eiland ontdekken, leuke dingen doen, lekker eten en nieuwe vrienden maken. En dat allemaal terwijl de zon heerlijk schijnt, wat wil je nog meer!?

Ik blijf nog lekker even single, want ik heb nog wel een verlanglijstje met singlereizen!