Kersttradities

22-12-2022

Kerstmis is bij uitstek het feest van tradities. In Nederland halen de meeste mensen een kerstboom in huis, wordt de tuin met lichtjes versierd en verschijnt bij veel families het gourmetstel op tafel. In het buitenland doen ze dat heel anders. We hebben een paar uitzonderlijke tradities voor je op een rijtje gezet:

IJsland - Trollen en katten die kinderen opeten
Onderdeel van de IJslandse folklore is het kerstverhaal over de dertien Joelmannen of kerstjongens. Volgens het verhaal zijn het een soort trollen die constant streken uithalen. Ze zouden de bevolking regelmatig lastigvallen en bestelen. Er is ook een moederfiguur die Gryla heet. Rond Kerstmis komt zij uit de bergen om stoute kinderen op te eten. Ook kennen de IJslanders de kerstmiskat Jólakötturinn, een groot zwart dier dat luie kinderen komt verorberen. Tegenwoordig zien de Joelmannen er niet meer zo angstaanjagend uit en lijken ze meer op de Kerstman. Kinderen zetten hun schoen voor cadeaus. Stoute kinderen worden overigens niet meer opgegeten, maar vinden een aardappel terug in hun schoen.

Omdat we er niet helemaal zeker van zijn wat er waar is, bieden we voor de zekerheid onze singlereis naar IJsland toch maar aan ná de feestdagen. Wil je de exacte data weten?

Noorwegen - Rondslingerende bezems de kast in
Op Kerstavond verstoppen veel Noren hun bezems voordat ze gaan slapen. Ze doen dit om te voorkomen dat heksen, die tijdens Kerst de straat op gaan, de bezems komen stelen en ermee wegvliegen. Ook dweilen gaan in Noorwegen uit voorzorg de kast in.

Zweden - Een gigantische bok van stro
De maand december is in Zweden onlosmakelijk verbonden met de Joelbok, een grote bok van stro, afkomstig uit de Scandinavische mythologie. Door het hele land zijn rond de feestdagen bouwwerken in de vorm van een bok te zien. Beroemd is de 13 meter hoge Joelbok die sinds 1966 elk jaar verschijnt in de Zweedse plaats Gävle. De strobok wordt in het eerste weekend van de advent neergezet en traditioneel op Oudjaarsavond in brand gestoken. Meestal is de bok al eerder de klos, omdat vandalen het bouwwerk vaak vernielen, in brand steken of zelfs stelen.

Nieuwsgierig geworden naar nog meer Scandinavische gewoontes? Ontdek dan het prachtige Lapland tijdens onze singlereis in maart. Meer info vind je hier.

Maar het meest verbaasd zijn wij toch wel over de bijzondere kerstgewoontes die ze in het Spaanse Catalonië er op na houden.

Catalonië - Het feest van de poepende boomstronk
In de Spaanse deelstaat Catalonië viert men Tió de Nadal, het feest van de poepende boomstronk, afkomstig uit de Catalaanse mythologie. Vanaf 8 december geven kinderen de boomstam elke dag 'te eten'. Ook geven zij Tió een vrolijk gezicht, pootjes en een rode deken tegen de kou. Wanneer Kerstmis aanbreekt zetten Catalanen het uiteinde van de stam in de haard en vragen ze hem om te 'poepen'. Om hem een handje te helpen, slaan ze de stronk met stokken en zingen ze het lied
Kak maar, Tió. De boomstronk 'poept' dan snoepgoed en kleine cadeaus uit.

Helemaal zin gekregen in een singlereis naar Spanje hierdoor? Bekijk dan hier onze Spaanse bestemmingen.

Heb jij zelf nog bijzondere kersttradities? Wij zijn erg benieuwd, dus deel ze gerust met ons!

Wij brengen onze kerst op traditionele wijze door met familie, vrienden en lekker eten.

Namens het gehele team van Crusj een gezond, fantastisch en vooral reislustig 2023 gewenst!