Singlereis IJsland

IJsland is een typische bucketlist bestemming. Waarom? Ongerepte landschappen én het noorderlicht! Dit is echt een fantastische vakantiebestemming voor actievelingen, avonturiers en natuurliefhebbers. De oppervlakte van IJsland is drie tot vier keer Nederland. Verder wonen er ruim 330.000 inwoners op IJsland. Twee derde van de bevolking woont in Reykjavik. De rest van het eiland is dus erg dunbevolkt en dat betekent heel veel ongerepte natuur!

Natuur
De natuur op IJsland is bijzonder mooi. Het eiland is ongeveer 20 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkanische activiteiten. Het Mývatn meer is gelegen in een zeer actief vulkanisch gebied. In dit gebied vind je vele objecten van vulkanische oorsprong zoals lavaformaties, vulkaankraters, warmwater bronnen en pseudokraters. Maar IJsland is veel meer dan alleen vulkanisch gebied. Je vindt hier namelijk veel prachtige watervallen, rotsformaties, fjorden, gletsjers en natuurlijk geisers!

Ook kent IJsland een aantal bijzondere dieren. De poolvos is het enige oorspronkelijke zoogdier op IJsland. Schapen, koeien, varkens, paarden en ander vee zijn ingevoerd vanuit het buitenland. Op IJsland vind je ontelbaar veel vogelsoorten. Denk aan eenden, ganzen, zeevogels en zeldzame roofvogels. In de wateren rondom IJsland komt veel vis voor zoals forel, zalm, platvis en kabeljauw. Er is echter één dier in het bijzonder waar je niet omheen kunt op IJsland: de walvis! Er leven maar liefst 17 verschillende soorten walvissen in de wateren van IJsland. De kans dat je deze reusachtige zoogdieren spot is enorm groot voor de kust van Húsavík.

Bezienswaardigheden
Er zijn zo veel natuurwonderen te bezichtigen op IJsland en daarom benoemen we hier alleen de allermooiste! Laten we meteen beginnen met het meest bijzonder natuurfenomeen: het noorderlicht. IJsland is namelijk één van de beste bestemmingen om het noorderlicht te spotten. Dit natuurlijke verschijnsel is het beste zichtbaar van september tot april. Daarnaast staat IJsland bekend om de Blue Lagoon, een natuurlijke warmwaterbron waar een spa omheen is gebouwd. Een must-see is Jökulsárlón. Dit is het bekendste en grootste gletsjermeer van IJsland. Verder adviseren we je om minstens één van de vele prachtige watervallen te bekijken. Onze favorieten zijn: Dettifoss, Gullfoss, Skógafoss en Seljalandsfoss.

Feitjes en weetjes:
- de langste dagen van het jaar hebben ongeveer 23 uur licht per dag;
- de kortste dagen van het jaar hebben ongeveer 5 uur licht per dag;
- er zijn 140 vulkanen op het eiland, waarvan 40 nog actief zijn;
- slechts 1% van het land is met bomen bedekt;
- Reykjavik is de meest noordelijke hoofdstad van Europa;
- pasgeboren baby’s blijven een tijdje naamloos. De ouders willen eerst hun kind leren kennen. Daarna krijgt het kind een naam die écht bij hem/haar past.

Klinkt een singlereis naar IJsland jou ook als muziek in de oren? Boek dan nu onze vakanties naar dit bijzondere land en laat je verassen!

Reizen