Voor het eerst weer op reis!

24-07-2020

Yes! We mogen weer!! Ik ben nog nooit zo blij in het vliegtuig gestapt als afgelopen week. Eindelijk weer naar het buitenland! Voor Covid-19 zat ik zeker één keer per maand in het vliegtuig (voor werk of privé), maar nu had ik vijf maanden lang alleen maar thuis gezeten. Ik miste kantoor, festivals, de algemene ongedwongenheid van mijn bestaan én uiteraard om af en toe in een nieuwe omgeving te genieten van zon, zee, sneeuw, wijn, pizza, empanadas, tapas, etc, etc!

In dit blog vind je al mijn tips en ervaringen zodat je met een gerust gevoel op vakantie kunt gaan.

Voor vertrek
Wij gingen voor een paar dagen naar Venetië. Als je niet met Crusj* op reis gaat is het handig om je goed in te lezen wat de do's en don'ts op jouw bestemming zijn. Voor Italië was het bijvoorbeeld verplicht om mondkapjes te dragen in musea en winkels. Dus voor vertrek hebben we een grote hoeveelheid mondkapjes ingeslagen zodat je elke dag een nieuwe op kan doen. Ik kan je verzekeren dat dat je echt een heel fris gevoel geeft!

Op Schiphol
Ik zag er best een beetje tegenop om een mondkapje te dragen. Bij aankomst op de luchthaven was het uur U geslagen en moesten we de mondkapjes op doen. Na wat gepriegel zaten ze prima en zijn we in de rij gaan staan voor de check-in balie. Iedereen hield netjes afstand en alles verliep gewoon vlot zoals het voor Covid-19 ook altijd ging. Wij vlogen met KLM en moesten ook onze trolleys afgeven. Handbagage mocht alleen bestaan uit een tas of een kleine rugzak. De check-in en controle van de handbagage verliep soepel, al is het soms lastig communiceren met je mondkapje op.

Omdat we met KLM naar Italië vlogen moesten we een gezondheidscheck doen op de luchthaven. Onze temperatuur werd opgemeten en we moesten een formulier invullen. Vervolgens kregen we een mooie rode sticker op ons paspoort en konden we naar de gate gaan.

In het vliegtuig
Het boarden verliep beter dan ooit. Verbazingwekkend dat we Covid-19 nodig hadden om dit proces eindelijk in goede banen te leiden. Aan boord was de bemanning heel aardig en kregen we een kopje koffie en een broodje. Tijdens het eten kon je je mondkapje afdoen, dus dat was wel even fijn want ik had op dat moment nog geen eelt achter mijn oren!

Op bestemming
Op de luchthaven van onze bestemming moesten we natuurlijk ook gewoon de mondkapjes ophouden. Maar eenmaal buiten mochten ze af! Een heel fijn gevoel, ook al duurde het wel kort: eenmaal in de vaporetto (waterbus) naar Venetië, moesten de mondkapjes weer op. Maar naarmate je dit vaker doet, went het ook echt en heb je er eigenlijk steeds minder erg in. En buiten het OV om, hoef je bijna nergens meer je mondkapje op. Dus toen we lekker op een terrasje zaten en een Aperol Spritz tot ons namen, hebben we net zo genoten als alle andere keren dat we in Italië waren.

Elke keer als je een winkel, museum of kerk inliep deed je ook weer je mondkapje op en desinfecteerde je je handen. Het is bizar hoe snel dit het nieuwe normaal wordt. Af en toe ging ik nog wel eens de mist in. Als je bijvoorbeeld buiten op het terras zat en dan naar binnen naar de wc ging, dan vergat ik wel eens mijn mondkapje. Gelukkig deed niemand daar spastisch over en werd je er vriendelijk op aangesproken.

Eindevaluatie
Heb ik genoten? Ja, echt enorm! Ik had van tevoren eigenlijk niet eens zo'n behoefte om op reis te gaan, maar toen ik eenmaal op bestemming was wist ik pas wat ik al die maanden zo enorm gemist had! En hoe ontzettend fijn het is om weer een andere taal om je heen te horen, een andere omgeving te kunnen verkennen én alles even echt los te laten!

Kan ik iedereen aanraden om op vakantie te gaan? Ja, mits je niet te paniekerig bent over Covid-19 en je de geldende voorschriften in acht neemt, dan kan je met gerust hart vakantie gaan vieren. Bijkomend voordeel is dat je heel veel buiten bent en dat het overal erg rustig is. Dus je zal niet snel dicht op elkaar gepakt zitten en dan het virus van iemand 'krijgen'.

Mocht je nog vragen hebben over het nieuwe reizen, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!

* Wij brengen voor vertrek onze passagiers op de hoogte van alle maatregelen op bestemming.