Vrijgezel(lige) weetjes

07-11-2022

Begin 2022 waren er 8,1 miljoen particuliere huishoudens in Nederland, waarvan 3,2 miljoen eenpersoonshuishoudens. Dit is een flinke stijging in alleenstaanden aangezien er in 1947 slechts 285 duizend mensen alleen woonden volgens de cijfers van het CBS. Dit wil nog niet gelijk zeggen dat al deze mensen single zijn, maar het aantal singles in Nederland groeit wel al jaren. Wat zijn nou de leukste weetjes over deze singles? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Waar moet je zijn om de meeste singles tegen te komen?

De meeste vrijgezelle vrouwen wonen in Utrecht en de meeste vrijgezelle mannen wonen in Delft. De provincie met de meeste vrijgezellen is Groningen. In deze provincie bestaat maar liefst 46,2% van de huishoudens uit een eenpersoonshuishouden. Flevoland is de provincie met het minst aantal singles. Zoek je het liever over de grens? Dan kun je het beste in Duitsland zijn, want hier wonen het meest aantal singles van Europa. Dat zijn er maar liefst 24,3 miljoen!

Cijfers en weetjes

Één derde van alle stellen ontmoet elkaar tijdens het uitgaan, op vakantie of bij een andere vorm van recreatie. Goede reden om ons actuele aanbod aan singlereizen te bekijken, toch? Gemiddeld zijn er meer single vrouwen dan mannen. 1,7 Miljoen single vrouwen tegenover 1,3 single mannen gemiddeld. Van de eenpersoonshuishoudens heeft 1 op de 5 een LAT-relatie.

Waarom single zijn duurder is?

Woonlasten zijn vaak je grootste kostenpost. Nu is het als single al behoorlijk lastig om een goede hypotheek te krijgen in je eentje, maar je bent daarnaast op meerdere vlakken duurder uit. Zo betaal je bij diverse gemeentes in verhouding veel meer voor je afvalheffing. Bijvoorbeeld bij de gemeente Amsterdam betaal je voor een eenpersoonshuishouding € 330 aan afvalkosten, bij 2 of meer personen is dit geen € 660,- maar slechts € 440,-. Daarnaast zijn er ook nog diverse nadelen bij de Belastingdienst voor alleenstaanden. Zo heb je diverse voordelen wanneer je gezamenlijk met je fiscaal partner belastingaangifte kunt doen en betaal je al snel meer aan vermogensbelasting.

Ook is het goed om te weten dat je wanneer je iets nalaat aan een partner dit tot 7 ton belastingvrij kan, maar wanneer je als single overlijdt en je vermogen wilt nalaten aan een ander dit al gauw 30% aan belastingen kost. Misschien toch maar iemand aan de haak slaan, nog voordat je overlijdt? Wel kunnen we blij zijn dat de vrijgezellen belasting inmiddels is afgeschaft. Deze bestond in de tijd dat Caesar leefde en was bedoeld om de bevolking sneller te laten groeien.

Verder kun je niet profiteren van familiekortingen bij streamingdiensten en sportscholen. Ook voor je internet en televisie betaal je per dienst en niet per persoon. En de boodschappen zijn met éénpersoonsverpakkingen natuurlijk vele malen duurder, nog even los van het feit dat dit ook totaal niet duurzaam is.

Mocht je als single een hotel bezoeken, dan ben je ook hier in verhouding duurder uit. Maar samen reizen is toch veel gezelliger, vinden wij!

Onderzochte weetjes

In 2015 hebben Amerikaanse sociaal wetenschappers onderzoek gedaan naar het single zijn. Zij hebben geconcludeerd dat de sociale netwerken van singles veel sterker zijn. Vrienden van buiten de familiekring zijn voor de single in het bijzonder belangrijk. Er werd verder niet alleen ontdekt dat vrijgezellen veel vaker een beroep doen op hun sociale netwerk, maar dat ze ook vaker vanuit dit netwerk hulp krijgen en op hun beurt vaker hulp bieden dan getrouwde mensen.

Daarnaast blijkt uit deze zelfde studie dat vrijgezellen ook nog eens fitter zijn dan getrouwde of gescheiden mensen. De in 2015 gepubliceerde studie in Social Science and Medicine vergeleek de BMI's van 4.500 mensen uit negen Europese landen en toonde aan dat vrijgezellen lagere BMI's hebben dan getrouwde of gescheiden mensen. Het bleek dat mensen uit deze laatste groep zelfs gemiddeld tweeënhalf kilo zwaarder waren dan de singles. Tijd alleen doorbrengen is ook heilzaam, je leert jezelf erg goed kennen.

Onze eigen singles

Dit jaar waren 58% van onze reizigers vrouw en 42% man. De meeste van onze singles gaan naar Zakynthos op vakantie. Buiten Europa is Curaçao de populairste vakantiebestemming onder onze singles. Verder hebben de reizigers ons al 5 keer uitgeroepen tot Beste Singlereis Organisatie (lees er hier meer over). Hoewel het niet het doel van onze singlereizen is, kan het ook zeker bij ons gebeuren dat je de man/vrouw van je dromen tegenkomt. Ga je mee?