Singlereis Turkije

Turkije is ongetwijfeld het meest veelzijdige vakantieland op maximaal vier uur vliegen van Nederland. En dat is makkelijk te verklaren. Het land heeft namelijk zoveel te bieden dat elke vakantieganger hier een droomvakantie kan beleven. Natuurlijk vind je er fantastische zandstranden, is de temperatuur zeer aangenaam en zijn er veel gezellige badplaatsen. Maar er is nog zoveel meer. Wat denk je van de prachtige berglandschappen aan de Turkse Rivièra, de vele antieke steden in het achterland van de westkust en talloze kleurrijke, bazaars waar je de leukste souvenirs kunt kopen. Of ga op rondreis door het indrukwekkende maanlandschap van Cappadocië en bewonder de kalksteenterrassen van Pamukkale. Laat je betoveren door de magie van dit veelzijdige vakantieland! Boek dan snel een mooie singlereis naar Turkije bij Crusj!

Geschiedenis
Turkije wordt sinds 2000 voor Christus bewoond en heeft een zeer interessante geschiedenis. Meerdere rijken slaagden erin om een gedeelte van het land in handen te krijgen. Het westen van Turkije behoorde tot het Griekse rijk en het oosten behoorde tot het Perzische rijk. De Grieken stichtten aan de westelijke kust verschillende steden, zoals Efeze en Troje. In de tweede eeuw werd Turkije veroverd door de Romeinen en behoorde het land tot het Byzantijnse Rijk.
Na de val van het Byzantijnse rijk kwam het Ottomaanse rijk tot stand. Dit wordt ook wel benoemd als het rijk van de Turken. De Ottomanen veroverden vele gebieden, waaronder Griekenland, een stuk van de Balkan, Perzië en een deel van Noord-Afrika. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gingen veel gebieden van het rijk verloren. Mustafa Kemal Atatürk greep de macht, waarmee het Ottomaanse rijk ten einde kwam. Turkije werd een republiek in 1923.

Bezienswaardigheden
Turkije is een gigantisch land, ongeveer 19 keer zo groot als Nederland. Dit land kent een rijke geschiedenis en is al eeuwen het kruispunt tussen oost en west waardoor het bezaait ligt met talloze bezienswaardigheden. Denk aan de aardpiramiden in Cappadocië, het eeuwige vuur van Chimaera, talloze moskeeën en eeuwenoude opgravingen uit de Griekse tijd. Als je al het moois in Turkije wilt ontdekken, ben je al snel jaren aan het reizen.

Eén van de hoogtepunten aan de westkust is de antieke stad Efeze. Deze fascinerende Griekse ruïnestad is één van de best bewaarde antieke steden van Turkije. Ga hier terug in de tijd en bekijk de prachtige opgravingen en bouwwerken uit de oudheid.

Het natuurwonder Pamukkale staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is zeker een must see! Pamukkale betekend ‘kasteel van katoen’ en dat is perfect gekozen. Op een heuvel is kalkrijk water uit de bronnen gestroomd wat heeft gezorgd voor indrukwekkende kalkstenen baden. Vlakbij Pamukkale vind je ook de Oud-Griekse stad Hiërapolis. De opgravingen zullen je versteld doen staan!

Aan de kust vind je talrijke oude vissersplaatsen afgewisseld met luxe resorts, maar zodra je het binnenland in rijdt kom je stukken ongerepte natuur en mooie opgravingen tegen. In de authentieke dorpjes lijkt het soms alsof de tijd heeft stilgestaan. Omringt door olijfbomen en wilde bloemen ligt de geheime grot van Zeus. Volgens de mythologie zwom Zeus hier met mooie vrouwen uit het zicht van zijn vrouw Hera. Het sprankelende, heldere water nodigt uit om een duik te nemen!

Wetenswaardigheden
In 1987 vroeg Turkije het EU-lidmaatschap aan. Deze aanvraag stuitte op kritiek vanuit Griekenland. Pas in 1999 gaf Griekenland zijn verzet op en nog datzelfde jaar kreeg Turkije de status van kandidaat-lid van de EU. Met ingang van 2 maart 2020 mogen reizigers met de Nederlandse nationaliteit Turkije visumvrij inreizen voor een verblijf van maximaal 90 dagen. De officiële munteenheid in Turkije is de Turkse Lira daarnaast is de euro ook een wettig betaalmiddel in Turkije.

Slechts 3% van Turkije ligt in Europa, de rest ligt in Azië. Istanbul is overigens de enige stad die op 2 continenten ligt, namelijk Europa en Azië. Deze stad wordt overigens vaak als hoofdstad aangeduid terwijl de hoofdstad van Turkije, Ankara is.

De Turkse keuken is bij de meeste wel bekend. De uitgebreide maaltijden bestaande uit heerlijke gerechten zoals stoofschotels met rijst of pasta. Voorgerechten worden er nauwelijks gegeten, soms soep, maar dit is vaker een bijgerecht. Toeristen die uit landen komen waar voorgerechten vanzelfsprekend zijn kunnen kiezen voor Mezzes. Dit is een samenstelling van meerdere kleine hapjes die samen geserveerd worden.

Het woord ‘turquoise’ komt van het Franse woord voor Turkije: Turquois. Turquoise staat voor de prachtige helderblauwe kleur van de Middellandse Zee in het zuiden van Turkije.

Reizen