Reisleidster Anouk aan het woord: waarom Zakynthos jouw hart zal stelen!

23-01-2020

Hi! Ik ben Anouk, 28 jaar, en ik heb drie jaar met veel plezier gewerkt als reisleidster voor Crusj. Mijn eerste seizoen heb ik allemaal verschillende singlereizen begeleid. Ik kon zo het vak leren kennen én allemaal verschillende landen bezoeken. Na het eerste seizoen werd mij gevraagd wat ik volgende zomer wilde gaan doen en welke bestemming mij het meeste aansprak. Elke bestemming had wel iets, maar Zakynthos had toch wel echt mijn hart gestolen. Waarom? Dat vertrel ik je graag in dit blog.

Het eiland is een combinatie van een gastvrije bevolking, gezellige drukte (maar ook veel rustige plekjes), de zon schijnt bijna altijd en daar kan je goed van genieten op het strand, op een boot of in een cabrio op zoek naar een leuke baaitje. Je zal versteld staan hoe groen het eiland is (zelfs in oktober!) en hoe blauw de zee is. Elke week was er weer ongeloof over de kleur van het water. En nee, het is echt niet gefotoshopt! Het aller-leukste van de boottochten vond ik om iedereen de mooie grotten te laten zien en de verraste reacties te horen van: 'Wauw, ik heb de halve wereld al gezien maar nog nooit zoiets prachtigs.' Tja, de blauwe glans die je dan aan het einde van de grot ziet, daar kan ik geen genoeg van krijgen.

De eiland tour organiseerde ik altijd zelf. Ik regelde een busje met chauffeur en zo kon ik iedereen de mooiste plekjes van het eiland laten zien zonder een touring car vol met andere toeristen. Ik vond het erg leuk om zo ook een dag per week gids te spelen! Naast de eiland tour gingen we één keer per week per fiets het binnenland in. Het is fijn om de hitte van een stadje of strandje te kunnen verlaten en in de schaduw van de bomen te zijn! Elke week dronken we koffie bij Petros. We kregen dan ook altijd wat fruit van één van zijn fruitbomen! Als iemand naar de wc wilde, dan begon ik al te lachen. Tuurlijk kan dat maar tja, vandaag zijn we even niet op de toeristische route dus uuhh… door de keuken naar rechts en dan even checken of er water en WC-papier is ;)

Afgelopen zomer had ik een nieuwe excursie gevonden: de kookworkshop. Toen ik hoorde dat één van de beste restaurants van Argassi een kookworkshop wilde beginnen in hun buitenkeuken aan zee, besloot ik dit meteen in ons programma op te nemen. Wekelijks maakten we samen met de Griekse chef de heerlijkste gerechten die we daarna natuurlijk ook opaten. Iedereen kreeg de recepren mee en nu ik terug ben in Nederland kan ik nog steeds Spanakotiropitakia maken.

En nu we het toch over eten hebben: het eten op Zakynthos is zoooo lekker!! Zakynthos heeft heel veel goede restaurants en elke dag aten we iets anders, traditioneel Grieks, moderne mediterrane gerechten maar natuurlijk ook Italiaans (het was ten slotte vroeger een Italiaans eiland). Het lekkerste vond ik, heel simpel, een Griekse salade. Goede, smaakvolle tomaten en romige feta kaas; heerlijk! De temperatuur in de avond was ook heerlijk. Voor, hoofd of naseizoen, ik heb echt bijna nooit een vestje of lange broek aangehad. Gelukkig maar want in een wijder jurkje valt het bijna niet op dat ik toch echt wel elke week een beetje aankwam door al die heerlijke gerechten! Na het diner waren de meeste mensen nog niet klaar met de avond en gingen we de lokale bars onveilig maken. Zo veel gezellige avonden in de cocktailbar en op de dansvloer gehad, Yiamas!

Ik heb twee zomers lang genoten van het eiland, van de lokale bevolking, mijn nieuwe eilandvrienden, van de excursies en van het eten maar ook zeker van alle groepen! Ik heb zo veel verschillende mensen mogen ontmoeten. Iedereen met zijn eigen achtergrond, verhaal, rugzakje. Bij aankomst wil iedereen een goede indruk maken, veel first timers vinden het natuurlijk spannend. Maar na de eerste dag is iedereen ontdooit en helemaal ondergedompeld in de vakantiesferen. De groep vormt, de boeken blijven vaak ongelezen in de koffer, er worden vriendschappen voor het leven gesloten en het is altijd leuk wanneer je aan het einde van de week een superverliefd stel naar het vliegveld brengt. Wanneer je dan een tijdje later op Facebook ziet dat het happy couple nog steeds bij elkaar en ze gaan samenwonen, dan maakt me dat altijd wel een beetje trots dat dat op 'mijn' singlereis is gebeurd.

Voor mij is elke week een unieke week geweest en een ervaring die je buiten singlereizen om niet op deze manier zult meemaken. Komend seizoen zal ik helaas niet meer als reisleiding op Zakynthos werkzaam zijn, maar ga ik een nieuwe uitdaging vanuit Nederland aan. Maar tegen iedereen die twijfelt om een singlereis te boeken, kan ik alleen maar zeggen: DOEN! Je zult er geen spijt van krijgen en op Zakynthos heb je gewoon altijd een geweldige vakantie!