Bali - Eiland van de duizend tempels

16-01-2023

Dat Bali ook wel de bijnaam 'eiland van de duizend tempels' heeft, is zeker geen understatement! Er zijn namelijk tussen de twintig- en vijftigduizend (!) tempels te vinden op Bali. Speciaal voor jou hebben wij onze Top 5 tempels voor op een rijtje gezet die je tijdens je singlereis naar Bali gezien moet hebben:

5: Pura Ulun Danu Bratan tempel

Op het eiland Bali is een groot meer te vinden: het Beratan meer. Aan de rand van dit meer staat de Pura Ulun Danu Bratan tempel. Deze tempel is gewijd aan de goden Brahma, Vishnu en Shiva. Deze goden staan ook bekend als de drie eenheid in het Hindoeïsme. Door de vormgeving en de verschillende niveaus lijkt het alsof de tempel op het water zweeft. Dat is ook één van de redenen waarom deze tempel tot één van de mooiste tempels van Bali gerekend kan worden. Bezoek je tijdens je reis deze tempel, dan kun je hier ook heerlijk recreëren op het meer.

4. Pura Taman Ayun

Op 17 kilometer ten noordwesten van de stad Denpasar kun je een bezoek brengen aan de Pura Taman Ayun tempel. Dit is één van de oudere tempels van Bali en is in 1634 gebouwd in opdracht van de toenmalige koning van het koninkrijk Mengwi. Dit koninkrijk had nauwe banden met China en dat is dan ook de reden dat je veel Chinese invloeden kunt terugvinden in de heiligdommen die hier aanwezig zijn. Tijdens je singlereis is een bezoek aan deze tempel zeker de moeite waard.

 

3. De Besakih

Deze tempel wordt beschouwd als de moeder van alle tempels op het eiland: de Besakih tempel. Al sinds de oudheid wordt de plek waar de huidige tempel staat gebruikt als heilige plaats. Je vindt deze tempel op een hoogte van 1000 meter op de zuidwestelijke helling van de berg Agung. In de tempel zijn 86 verschillende heiligdommen te vinden, die elk aan andere goden gewijd zijn. Breng je tijdens je reis een bezoek aan deze moeder van de tempels van Bali dan is het aan te raden om gebruik te maken van de officiële gidsen. Zoals een goede singlereis organisatie betaamd, regelt Crusj dit natuurlijk voor jou.

2. Tirta Empul tempel

Onze nummer twee is de Tirta Empul tempel. Deze tempel vind je in het centrum van het eiland, bij het dorp Manukaya. De tempel is gebouwd in 960 na Christus en is een belangrijke trekpleister voor pelgrims en toeristen die naar Bali reizen. De tempel van Tirta Empul is gebouwd op een waterbron en er zijn dan ook verschillende (vis)vijvers en baden te vinden. Voor pelgrims is het mogelijk om zich te wassen in deze baden die gevuld worden met ijskoud water uit de bron.
Er is ook een hele mooie legende over deze tempel. Volgens de overleveringen was er een Balinese heerser, Mayadenawa, die het Hindoeïsme verwierp en zijn onderdanen verbood om deze religie uit te oefenen. De goden waren hierdoor zeer ontstemd en stuurden de god Indra op de heerser af voor een duel. Mayadenawa wist zich steeds te verstoppen voor de troepen van de god Indra. Op de plek van Tirta Empul heeft Mayadenawa een giftige bron te gemaakt met behulp van magische krachten. De troepen van de god Indra waren vermoeid en wilden op krachten komen bij de bron. Doordat de bron vergiftigd was bezweken de troepen van Indra. Toen Indra de oorzaak had gevonden, stak de god zijn staf in de grond. Op die plek ontsprong een heilige, zuiverende bron waarmee de troepen weer genezen konden worden. Sommige mensen herrezen zelfs uit de dood volgens de legende!

1. Tanah Lot

Maar onze absolute nummer één is al een reden op zich om naar Bali te reizen. De Tanah Lot is een zeer bijzondere Hindoeïstische tempel. Deze tempel is gebouwd op een uitstekende rots voor de kust van het eiland. De tempel is tijdens eb te voet te bereiken. Ook over deze tempel wordt een bijzondere legende verteld: wanneer je de Pura Tanah Lot bezoekt met je partner vóór je huwelijk, vertrek je uit de tempel als vrijgezel. Daarom kun je deze tempel beter bezoeken tijdens je singlereis, dan tijdens een reis met je partner! Daarnaast is de rots waar de tempel op staat niet echt maar een reconstructie. De originele rots was dusdanig aan het afbrokkelen dat deze is vernieuwd. Niet gek want Tanah Lot betekent vrij vertaald ‘in de zee’.

 

Wil jij zelf graag beoordelen of wij ze in de juiste volgorde hebben gezet? Ga mee met onze singlereis naar Bali en ontdek het voor jezelf. Je vindt hier alle benodigde informatie over deze fantastische reis!