Singlereis Indonesië

Selamat datang, welkom op vakantiebestemming Indonesië! Dit land oefent al vele jaren een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. En terecht, want er is in dit schitterende Aziatische land ontzettend veel te zien en te ontdekken. De Indonesische archipel bestaat uit duizenden grote en kleine eilanden, elk met hun eigen unieke sfeer. Overal word je omringd door een adembenemend mooie natuur: van frisgroene rijstvelden en uitgestrekte plantages tot machtige vulkanen en prachtige stranden. Maak tijdens één van onze single reizen naar Indonesië kennis met de rijke historie, mysterieuze cultuur en religieuze tradities en de allerhartelijkste eilandbewoners.

Geschiedenis
De geschiedenis van Indonesië is turbulent door kolonisatie, bezetting en onafhankelijkheid. De kolonisatie, die begon rond 1600, was een strijd tussen Portugal, Spanje en Nederland. Nederland won uiteindelijk en de Verenigde Oost-Indische Compagnie ging Indonesië runnen. Toen de V.O.C. failliet ging, werd het bewind overgedragen aan de Nederlandse overheid. De Java oorlog zorgde voor het invoeren van het beruchte cultuurstelsel, wat Multatuli zo tegen de borst stootte. Na de Japanse inval in de Tweede Wereldoorlog en het verzet tegen de onafhankelijkheid door Nederland (de politionele acties) werd Indonesië uiteindelijk onafhankelijk in 1949.

Bezienswaardigheden
Indonesië telt ongeveer 17.500 eilanden, maar slechts 5% wordt bewoond. Elk eiland heeft zijn eigen karakter. Java en Bali hebben tempels en rijstvelden. Sumatra staat bekend om zijn prachtige regenwoud met orang-oetans. Raja Ampat heeft een prachtig onderwaterleven en Lombok en Flores zijn zo authentiek dat je denkt dat de tijd hier al heeft stilgestaan.
Onze singlereizen gaan naar Bali, niet het grootste eiland van Indonesië maar wel het bekendste met tal van leuke activiteiten die je tijdens jouw vakantie kunt doen!

Wij verblijven in Seminyak. Dit stadje staat bekend om de goede restaurants, mooie winkels, uitstekende wellnesscentra en de luxe beachclubs zoals Potato Head. De dag gaat hier moeiteloos over in de nacht mede dankzij de vele gezellige cafés, strandtenten en rooftopbars. Geniet samen met de andere alleenstaanden van de live muziek met een cocktail in je hand. Ja, het leven in Seminyak is mooi!

Bali staat bekend om haar tempels; er zijn er ongeveer 6000 en we gaan er ook zeker een paar bezoeken. De Tanah Lot tempel is prachtig om tijdens zonsondergang te bezoeken, maar let: op deze tempel ligt op een eilandje en is niet altijd met droge voeten te bereiken! Een andere aanrader is een bezoek aan de Uluwatu tempel. Deze tempel ligt namelijk op een steile klif waar je een indrukwekkend uitzicht over zee hebt. Pas wel op je spullen, want de apen die hier zitten pikken alles wat ze kunnen pakken. Bekijk in Uluwatu ook de Kecak dans, dit ritueel mag je namelijk niet missen!

Multatuli schreef over het wanbeleid op de koffieplantages in 1820. Tijdens onze fietstocht in de omgeving van Ubud brengen we een bezoek aan een koffieplantage en kan je zien en horen wat de impact daarvan is geweest. Uiteraard maken we ook een stop bij de mooiste rijstvelden van Bali, deze liggen immers rondom Ubud. Ook mag een bezoek aan de beroemde Bali Swing en de Saraswati Silver fabriek niet missen tijdens een mooie dag in Ubud.

Een andere leuke manier om de binnenlanden van Bali te leren kennen is vanaf het water. Tijdens het raften bekijk je de mooie omgeving vanaf de Ayung rivier. Pak je het liever iets minder wild aan, maar wil je wel een beetje sportief bezig zijn tijdens je singlereis? Leer dan surfen in Canggu!

In Indonesië vind je vele vulkanen en het landschap wordt erdoor gedomineerd. De bekendste vulkanen op Bali zijn de Gunung Agung en de Gunung Batur. Beide vulkanen zijn te beklimmen. De makkelijkste wandeling is die naar de top van de Batur, wat voornamelijk komt doordat deze een stuk lager is dan de Agung. Als je de mogelijkheid hebt, beklim deze vulkaan tegen zonsopkomst; je weet niet wat je ziet!

Wetenswaardigheden
Uiteraard kan je op Bali ontzettend lekker eten. Rijst wordt hier gezien als een godsgeschenk. Bij de rijst eet men varkensvlees, kip, vis, tempé, ei met diverse groenten en kroepoek. De lokale bevolking maakt er pittige sambal of pindasaus bij. De belangrijkste maaltijd wordt rond 11:00 uur genuttigd en de rest van de dag eet men snacks zoals gebakken banaan, zoete cake en eventuele restjes van het eten van die ochtend. Voor vegetariërs is Bali een walhalla, omdat vlees en vis duur zijn eten veel Indonesiërs vegetarisch. De bekende rijsttafel is overigens door Nederlanders geïntroduceerd in Indonesië en het wordt alleen gemaakt voor feestelijke gelegenheden.
Ook Bali kent bijzondere gerechten als gefrituurde vleesmuis met huid en al, gefrituurde insecten, geitenballen of een heerlijke proteïne shake van het bloed van een cobra. Dit wordt door veel mannen op Bali gezien als een soort liefdesdrankje.

Je hebt voor Bali een toeristenvisum nodig; deze kan je gratis krijgen op de luchthaven van Bali bij aankomst. Er wordt op Bali betaald met de Indonesische Rupiah. 100.000 IDR is ongeveer € 6,50. Je voelt je dus even miljonair als je de Rupiah in handen hebt.

In de Indonesische taal worden er best veel Nederlandse woorden gebruikt. Tijdens de kolonisering hebben de Nederlanders een behoorlijke stempel gedrukt op de taal. Woorden die je bijvoorbeeld tegenkomt zijn klamboe, tante/oom, handdoek en jas.

Na vele succesvolle singlereizen naar het prachtige Bali georganiseerd te hebben, weten we zeker dat jij hier ook een geweldige tijd zult gaan beleven!

Reizen

Blogs