Het favoriete eiland van Melissa: Kos!

21-06-2017

Melissa is afgelopen week naar Kos gegaan om jouw singlevakantie naar deze mooie bestemming voor te bereiden. In dit blog beschrijft ze haar ervaring en waarom Kos één van haar favoriete Griekse eilanden is!

Ik ben een echte fan van Griekenland, dus welk eiland mijn favoriet is vind ik eigenlijk lastig om te zeggen. Maar na een week op Kos te zijn geweest ben ik eruit: Kos is mijn nieuwe favoriet!
... Lees meer


Kos is razend populair en een ideale plek voor iedereen die een fijne strandvakantie wil met voldoende mogelijkheden qua uitstapjes. Het Griekse eiland ligt in het midden van de Dodekanesos en is het derde grootste eiland na Rhodos en Karpathos.

Wat Kos nou zo speciaal maakt? Je hebt er prachtige stranden en het is altijd gezellig in de haven van de Kos stad. Verder heeft dit eiland een rijke historie (de roots van de geneeskunde liggen hier) en dit, in combinatie met authentieke (winkel)straatjes, gezellige restaurantjes en leuke barretjes geven je een echt “vakantiegevoel”.Eilandtour
Met de groep ga je samen per jeep het eiland verkennen. Tijdens mijn vakantie heb ik dit ook gedaan en ik ben op de leukste plekken terecht gekomen! Ik ben eerst richting Tigaki gegaan, een klein dorpje met maar 226 inwoners. Hier heb ik een stop gemaakt bij een kleine taverna met uitzicht op het prachtige witte strand. Wat zijn de mensen hier lief en behulpzaam! Mijn volgende stop was bij Paradise Beach. Is dit nou echt het mooiste strand van Kos? Ik kan me er wel in vinden. De relaxte sfeer, mooi helderblauw water, de palmbomen; klinkt dat niet paradijselijk?!?

Daarna ben ik verder gegaan richting de Kefalos-baai. Hier heb ik lekker gezeten bij één van de vele terrasjes en genoten van weer een adembenemende uitzicht; wat is het hier toch mooi! In Kefalos is het gezellig druk en het stadje heeft veel taverna's, winkeltjes en barretjes.Op de terugweg richting Kos Stad heb ik nog diverse stops gemaakt. Zo ben ik bijvoorbeeld in het bergdorpje Zia gestopt waar tot voor kort geen toerisme was. Het is dus nog altijd authentiek Grieks met allemaal oude huisjes én de mooiste uitzichten. Het is wel een echte toeristische trekpleister geworden, maar het blijft de moeite waard om dit dorpje te bezoeken. Struin lekker langs de winkeltjes en genieten van het uitzicht. Met de Griekse avond kom je hier ook en dan kan je de mooiste zonsondergang van Griekenland zien en de Sirtaki dansen!


Fietstocht naar de Thermen
Wist je dat Kos thermale baden heeft? De thermen liggen op ongeveer 12 kilometer ten zuiden van Kos-Stad. De thermale baden ontstaan doordat er warm water uit een grot zo de zee in loopt en blijft ‘steken’ tussen rotsen en keien. Het water is erg warm/heet en je kunt hier een lekker warm bad nemen. Wetenschappers beweren dat er een relatie bestaat tussen het warme water en de vulkaan van het eiland Nissyros die zich precies tegenover de Thermen bevindt. De geur van zwavel in de lucht is hier dan ook zeer sterk. Echt een belevenis en een aanrader om mee naartoe te gaan!

Boottocht 3 eilanden
Zonder boottocht is mijn vakantie niet compleet! Met de boot brengen we eerst een bezoeken aan het sponzeneiland Kalymnos. Na de lunch op Kalymnos varen we door naar het onbewoonde eiland Plati. Hier kan je lekker relaxen aan boord of een verfrissende duik nemen. Tot slot gaan we naar het eiland Pserimos wat een prachtig zandstrand heeft. Ik heb tijdens de boottocht tientallen dolfijnen gespot, echt super gaaf! Helaas kan ik je dat niet garanderen, maar de kans dat je dolfijnen ziet is wel heel groot.

Bezoek het vulkanische eiland Nissyros
Omdat ik bij de Thermen ben geweest was ik extra nieuwsgierig naar Nissyros, het vulkanische eiland voor de kust van Kos. Dit is één van de kleinste eilanden van de Dodecanesos en je mag de krater zelfs in! Het uitzicht vanaf de rand is fantastisch. Verder heb ik tijdens deze excursie ook een bezoekje gebracht aan het hoofdstadje Mandraki met zijn mooie witte huisjes. Erg gezellig en leuk om te bezoeken! En last but not least: klim 200 treden omhoog om het klooster van Panagia Spiliani te bezoeken en bewonder het adembenemende uitzicht!Bodrum
Ik houd van shoppen dus een dagje naar Bodrum kon ik niet achterwege houden! Bodrum ligt tegenover Kos en je bent er zo. En hoe leuk om in één vakantie Europa en Azië te combineren. De haven is gezellig en rondom de haven kun je winkelen of lunchen in één van de restaurants.

Stappen
Dit kan tot in de vroege ochtend op Kos! Naast een gezellige bar street in Kos stad, kan je ook heerlijk loungen bij Four Roses op het strand of bij Mylos, één van de mooiste beachclubs van Griekenland. Deze club is gevestigd in een oude molen en tijdens jouw vakantie ga je hier ook heerlijk dineren!

Conclusie:
Kos heeft erg veel te bieden en voor een ieder wat wils; lekker op het strand liggen of iets actiefs doen, alles kan!
Met hart voor de reisbranche en de lokale bevolking, die keihard haar best doet om iedereen een fijne vakantie te bezorgen, doet het me een beetje pijn dat er nog steeds veel vooroordelen zijn omtrent de vluchtelingenstroom die hier is geweest. Ontdek dit prachtige eiland en geniet van al het moois om je heen, ik kan je garanderen dat je een geweldige singlereis gaat hebben!